Het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) is erg trots dat de nieuwe Vlaamse rekencluster opgenomen werd op plaats 118 in de wereldwijde Top500 rangschikking van supercomputers (editie juni 2012). Op dit moment wordt deze rekencluster geïnstalleerd aan de Universiteit Gent. Het VSC kijkt samen met alle Vlaamse onderzoekers reikhalzend uit naar de ingebruikname die voorzien is voor het derde kwartaal van 2012.

De supercomputer heeft een rekenkracht van 152.3 TFlops [teraflop/sec]. Eén teraflop per seconde betekent dat er in één seconde 1000 miljard berekeningen in vlottende-komma precisie kunnen worden uitgevoerd. De nieuwe computer heeft de rekenkracht van 2.000 recente krachtige PC's. Samen met de grote opslagcapaciteit (450 TB [terabyte] ofwel 450.000 GB of het equivalent van 9.000 blu-ray schijven) biedt de rekencluster een bijzonder groot potentieel voor diverse wetenschapsdomeinen waar vaak zeer veel rekenkracht vereist is of gigantische hoeveelheden data verwerkt worden.

Niet enkel zal dit systeem wetenschappers aan Vlaamse onderzoeksinstellingen in staat stellen om hun huidig onderzoek een niveau hoger te tillen, het zal onderzoek in Vlaanderen mogelijk maken dat voorheen onhaalbaar was omwille van de grote vereisten qua rekenkracht en dataopslagcapaciteit.

Links:

Verdere informatie:

Danny Schellemans
Directie Informatie- en Communicatietechnologie UGent
Tel. 09 264 47 50
Danny.Schellemans@UGent.be


Back to the overview