De Universiteit Gent heeft na een beperkte offerteaanvraag met Europese bekendmaking, in opdracht van en in samenspraak met het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), voor HP gekozen om de eerste Vlaamse Supercomputer te bouwen. De cluster van computers wordt het grootste academische rekensysteem in Vlaanderen. Het aangeboden High Performance Computing systeem met een prijskaartje van om en bij de 4,2 miljoen euro, wordt op basis van de Top 500 lijst van november 2011 meteen ook de grootste supercomputer van België.

Breed inzetbaar

Het systeem wordt gehuisvest in het nieuwe datacenter van de Universiteit Gent aan De Sterre, maar kan in het kader van het Vlaams SupercomputerCentrum gebruikt worden door alle instellingen die deel uitmaken van Vlaamse associaties tussen universiteiten en hogescholen en door de Vlaamse publieke onderzoeksinstellingen. Mogelijk zullen ook Vlaamse bedrijven er gebruik kunnen van maken. Het systeem zal onder meer ingezet worden bij ruimteweervoorspelling, vloeistoffen- en plasmadynamica, nanotechnologie, modelleren van materialen, biofysica, bio-informatica en computationele chemie.

Technische specificaties

De supercomputer met RedHat Linux als besturingssysteem zal een piekprestatie hebben van 155 teraflops (1012FLoating point OPerations per Second). HP heeft resoluut gekozen voor de Sandy Bridge technologie van Intel met een totaal van 8500 computerkernen (‘cores’) en FDR Infiniband van Mellanox. HP staat ook in voor het netwerkgedeelte en het cluster management. De gespecialiseerde dataopslag wordt geleverd door Data Direct Network (DDN) terwijl Adaptive Computing in staat voor de scheduling software. De datacenter-infrastructuur is van de hand van APC.

Financiering

De Vlaamse Supercomputer gaat in de tweede helft van dit jaar in productie. Voor de financiering zorgt de Vlaamse Overheid - Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en de Herculesstichting. Hoewel de verdere structurele financiering van het Vlaams Supercomputer Centrum nog niet rond is, zijn er voor de energiefactuur en de loonkosten in 2012 al de nodige middelen vrijgemaakt door de Vlaamse Regering.

Back to the overview